Ympäristövaikuttajan osaamismerkki


Ympäristövaikuttajan osaamismerkki

Avainsanat:

ilmastonmuutos, johtaminen, kehitys, kestävä, luonnonsuojelu, luonto, partio, tiedonhankinta, vaikuttaminen, vastuullisuus, ympäristö
Osaamismerkki myönnetään henkilölle, joka on osoittanut perehtyneisyytensä kestävän kehityksen teemoihin sekä toiminut aktiivisesti niiden edistämiseksi omissa yhteisöissään. Merkkiä suositellaan samoaja- ja vaeltajaikäisille partiolaisille (15-22 –vuotiaat).

Kriteerit

Merkin saaja:

1) On aktiivisesti vaikuttanut omassa yhteisössään, esimerkiksi joillakin seuraavilla tavoilla:

 • On järjestänyt omalle ryhmälleen kokouksen ilmastonmuutos / ympäristö / kestävä kehitys / luonnonsuojelu –teemalla. Kokous voi olla myös etäkokous.
 • Pyrkii aktiivisesti luomaan uusia ympäristö- ja ilmastoystävällisiä toimintatapoja sosiaalisen ja ekonomisen kestävyyden huomioonottaen.
 • Edistää erilaisten sertifikaattien huomioimista oman yhteisönsä toiminnassa (Kestävästi partiossa, Helppo tulla, Reilu kauppa, joutsenmerkki, erilaiset luomu-merkit, avainlippu jne.).
 • Tuntee leiri- ja retkitoiminnan kestävyyshaasteet ja puuttuu niihin aktiivisesti.
 • On järjestänyt retken, leirin tai tapahtuman, jossa ympäristö, ilmasto, luonnonsuojelu on keskiössä.

2) Tietää, mistä saa luotettavaa tietoa, esimerkiksi joillakin seuraavilla tavoilla:

 • Osaa arvioida eri tiedonlähteitä kriittisesti.
 • Tunnistaa valeuutiset.
 • Ymmärtää, mikä tieto sosiaalisessa mediassa on luotettavaa.
 • On tutustunut suomalaisiin ja maailmanlaajuisiin ympäristöjärjestöihin (esimerkiksi Suomen luonnonsuojeluliitto, WWF, Greenpeace).

3) On aktiivinen kansalainen, esimerkiksi joillakin seuraavilla tavoilla:

 • Vaalien läheisyydessä tekee vaalityötä ympäristölle tärkeiden teemojen parissa tai keskustelee ehdokkaiden kanssa kestävän kehityksen ja ympäristöasioiden teemoista.
 • Vaalien ulkopuolella ottaa yhteyttä kotikuntansa poliitikkoihin ja virkahenkilöihin kestävän kehityksen teemoista.
 • Osallistuu kotikuntansa päätöksentekoon siten kun se on kunnassa mahdollistettu (esim. Osallistava budjetointi, asukasillat, nuorisoparlamentti, koulun ympäristötoimikunta tai oppilaskunnan ympäristöryhmä).
 • Tuntee mielenosoituksen järjestämisen hyvät käytännöt. On osallistunut ympäristö- tai ilmastonmuutosteemaiseen mielenosoitukseen.

Myöntäjän suosittelut

logo

Opintokeskus Sivis / Sivis Study Centre

toimisto@opintokeskussivis.fi

Opintokeskus Sivis on valtakunnallinen aikuisoppilaitos, joka toteuttaa, tutkii, kehittää, ohjaa ja tukee järjestöllistä koulutusta. Teemme yhteistyötä Suomen Partiolaisten kanssa digitaalisten osaamismerkkien kehittämisen ja luomisen parissa. Opintokeskus Sivis tunnustaa Suomen Partiolaisten osaamisen tunnistamiseen ja arviointiin liittyvän asiantuntemuksen ja luottaa sen kehittämien osaamismerkkien laatuun.Tässä osiossa voit kuvata osaamistasi seuraaviin merkin kriteereihin liittyen: On järjestänyt omalle ryhmälleen kokouksen ilmastonmuutos / ympäristö / kestävä kehitys / luonnonsuojelu –teemalla. Kokous voi olla myös etäkokous. Pyrkii aktiivisesti luomaan uusia ympäristö- ja ilmastoystävällisiä toimintatapoja sosiaalisen ja ekonomisen kestävyyden huomioonottaen. Edistää erilaisten sertifikaattien huomioimista oman yhteisönsä toiminnassa (Kestävästi partiossa, Helppo tulla, Reilu kauppa, joutsenmerkki, erilaiset luomu-merkit, avainlippu jne.). Tuntee leiri- ja retkitoiminnan kestävyyshaasteet ja puuttuu niihin aktiivisesti. On järjestänyt retken, leirin tai tapahtuman, jossa ympäristö, ilmasto, luonnonsuojelu on keskiössä. Voit lisätä kuvia ja muita liitteitä merkkihakemukseen!
Tässä osiossa voit kuvata osaamistasi seuraaviin merkin kriteereihin liittyen: Osaa arvioida eri tiedonlähteitä kriittisesti. Tunnistaa valeuutiset. Ymmärtää, mikä tieto sosiaalisessa mediassa on luotettavaa. On tutustunut suomalaisiin ja maailmanlaajuisiin ympäristöjärjestöihin (esimerkiksi Suomen luonnonsuojeluliitto, WWF, Greenpeace). Voit lisätä kuvia ja muita liitteitä merkkihakemukseen!
Tässä osiossa voit kuvata osaamistasi seuraaviin merkin kriteereihin liittyen: Vaalien läheisyydessä tekee vaalityötä ympäristölle tärkeiden teemojen parissa tai keskustelee ehdokkaiden kanssa kestävän kehityksen ja ympäristöasioiden teemoista. Vaalien ulkopuolella ottaa yhteyttä kotikuntansa poliitikkoihin ja virkahenkilöihin kestävän kehityksen teemoista. Osallistuu kotikuntansa päätöksentekoon siten kun se on kunnassa mahdollistettu (esim. Osallistava budjetointi, asukasillat, nuorisoparlamentti, koulun ympäristötoimikunta tai oppilaskunnan ympäristöryhmä). Tuntee mielenosoituksen järjestämisen hyvät käytännöt. On osallistunut ympäristö- tai ilmastonmuutosteemaiseen mielenosoitukseen. Voit lisätä kuvia ja muita liitteitä merkkihakemukseen!
Voit lisätä tähän liitteitä, jotka osoittavat ja täydentävät osaamistasi. Liite voi olla kuva-, video- tai tekstitiedosto.
Myöhemmin haluamme tutkia osaamismerkkien käyttöä sekä miten niitä on hyödynnetty esimerkiksi vapaaehtoistyön tunnistamisessa ja tunnustamisessa sekä työtehtäviin hakemisessa. Toivomme, että saamme ottaa sinuun yhteyttä myöhemmin. Kiitos etukäteen!
- tai -