Koulun Ilmasto-osaaja: Tulevaisuuden muistelu

Koulun Ilmasto-osaaja: Tulevaisuuden muistelu

logo

Ilmastolukiot

paula.ratava@ouka.fi

Avainsanat:

asenne, hiilineutraali, ilmastonmuutos, koulu, kouluyhteisö, lukio, toimintakulttuuri, vähähiilisyys
Merkin saaja osaa jäsentää koulun hiilineutraalia tulevaisuutta muistelun keinoin. Tämä osaamismerkki on 4/9-osa Asenne-metamerkkiä sekä osa Koulun Ilmasto-osaaja -kokonaisuutta. Merkkiperhe on lukuvuonna 2021-2022 vain pilottilukioiden käytössä. Myöntäjä: Oulun kaupungin Sivistys- ja kulttuuripalvelut Luonut: Ilmastonmuutos lukioihin!- ja Ilmastolukiot-hankkeet, Oulun kaupungin Sivistys- ja kulttuuripalvelut

Kriteerit

Kriteerit:

Merkin saaja

  • Osaa jäsentää koulun hiilineutraalia tulevaisuutta muistelun keinoin.

Osaamisen osoittaminen:

Merkin saaja osoittaa osaamisensa joko vastaamalla merkkihakemuksen kysymyksiin TAI liittämällä osaamismerkkihakemukseen tiedoston/linkin tiedostoon, jolla näyttää tehtäviä vastaavan osaamisensa.

Osaamismerkkiperhe:

Koulun Ilmasto-osaaja -merkkiperhe on lukiokurssin eli uuden LOPS:n mukaisen opintojakson laajuinen. Se sisältää super-, meta- ja mikromerkkitasot: supermerkki Koulun Ilmasto-osaaja sisältää neljä metamerkkiä Liike, Ruoka, Infra ja Asenne, joista kukin sisältää mikromerkkejä.

Kaikki mikro- ja metamerkit suorittamalla voi hakea Koulun Ilmasto-osaaja -supermerkkiä sekä halutessaan lukiokurssia. Merkkiperhe on luotu Ilmastonmuutos lukioihin!- ja Ilmastolukiot-hankkeissa vuosina 2021-2022. Lukuvuonna 2021-2022 merkit ovat vain pilottilukioiden testattavana ja käytössä muille kouluille sen jälkeen.


Merkki nro 33. Tulevaisuuden muistelu

  • Lyhyesti: Mitkä asiat voisivat olla tulevaisuudessa toisin? Miten ne muuttuisivat muistojen muotoon? Tässä tehtävässä visioit tulevaisuutta konkreettisella tavalla.

  • Tehtävämuoto: eläytyminen, hahmottelu.

Toisenlainen maailma on mahdollinen. Hahmottele ja eläydy.

Osoita osaamisesi joko vastaamalla kysymyksiin 1–4 TAI liittämällä loppuun tiedosto/linkki tiedostoon, jolla näytät tehtäviä vastaavan osaamisesi.


OSAAMISEN OSOITTAVAT TEHTÄVÄT:

Perehdy Taustaoppaan Asenne-osiosta erityisesti utopioita käsitteleviin kappaleisiin sivuilla 90 ja 94–95. Lue sitten seuraava alustus ja vastaa kysymyksiin. Taustaopas Asenne: https://koulunkorjausopas.fi/wp-content/uploads/2021/12/KOULUN_KORJAUSOPAS_Asenne.pdf

Minulla on seuraava muisto: ”Istun Annan kanssa koulun ruokalassa pitkän pöydän ääressä. Joku ekaluokkalaisista on lopettanut juuri viuluesityksen, jonka kaltaisilla kulttuurijutuilla lounastunteja on meillä aina piristetty. Sirkkapihvit ovat tänään vähän kuivia, vaikka tavallisesti meillä saa fantastista uusproteiiniruokaa. Siis kouluruuaksi fantastista. Mietin olisiko pitänyt sittenkin ottaa tonnikalapihvejä, mutta ne olisivat vieneet tämän viikon hiilibudjetin niiiin miinukselle! Anna höpöttelee jotakin sen sähköskootterin korjauksesta. Minä katselen ikkunasta lumen alta paljastuvia kasvatuslaatikoita. Kohta on kesä ja voi heittää villatakin pois.” Oikeasti se ei ollut oikea muisto. Se oli muisto tulevaisuudesta eli tein sen itse. Mitä paremmin osaamme kuvitella erilaisia tulevaisuuksia, sitä paremmin osaamme arvioida, millainen tulevaisuus olisi toivottava. **Futurologia on tilastojen tutkimista**, tulevaisuuteen vaikuttavien tekijöiden tunnistamista ja yllättäviin juttuihin huomion kiinnittämistä uutisvirrasta. Tulevaisuuden muistelu on tehokas tapa jäsentää tulevaa ja sitä voi harjoittaa kuka tahansa. Se myös auttaa luomaan dystopioiden ja huonojen ennusmerkkien maailmaan näköaloja, jotka voivat olla yhtä todellisia kuin ahdistavat skenaariot. Utopioita ja tulevaisuuksia, joita kohden kulkea.

Kuvittele, että olet tutun henkilön kanssa valitsemassasi paikassa tekemässä tavallista asiaa. Vain 1. kohdassa valitsemasi asia on muuttunut. Esim. ”Olen Annan kanssa jonottamassa koulun ruokalassa, kun huomaan ettei minulla ole digitilillä yhtään rahaa ja viikon hiilibudjetissani on tilaa vain sirkkapihveille. Joudun vippaamaan Annalta.”

Pyri vahvistamaan luomaasi muistoa kuvittelemalla ympäristöä jossa olit, sen ääniä, kehontuntemuksia, lämpötilaa, valoa jne.

Merkkihakemuksesi toimitetaan arvioitavaksi koulusi vastuuopettajalle.
Mikäli et vastaa kaikkiin kysymyksiin, lisää tähän linkki tiedostoon, jolla osoitat merkkihakemuksen osaamista vastaavat tiedot.
Mikäli et vastaa kaikkiin kysymyksiin, lataa tähän tiedosto(t), jolla osoitat merkkihakemuksen osaamista vastaavat tiedot.
Lue merkkikuvaus ja Osaamisen osoittaminen -kohta ja kirjoita tarvittaessa lisätietoja.
- tai -