Koulun Ilmasto-osaaja: Ilmastojälki

Koulun Ilmasto-osaaja: Ilmastojälki

logo

Ilmastolukiot

paula.ratava@ouka.fi

Avainsanat:

hiilineutraali, ilmastonmuutos, koulu, lukio, vähähiilisyys
Merkin saaja on arvioinut koulupäivän aikaisen hiilijalanjälkensä esimerkiksi Lukiolaisten ilmastolaskuri -sovelluksella. Tämä osallistumismerkki on toinen kahdesta johdattelevasta merkistä Koulun Ilmasto-osaaja -kokonaisuudessa ennen varsinaisia osaamismerkkejä. Merkkiperhe on lukuvuonna 2021-2022 vain pilottilukioiden käytössä. Myöntäjä: Oulun kaupungin Sivistys- ja kulttuuripalvelut Luonut: Ilmastonmuutos lukioihin!- ja Ilmastolukiot-hankkeet, Oulun kaupungin Sivistys- ja kulttuuripalvelut

Kriteerit:

Merkin saaja

  • laskee esimerkiksi Lukiolaisten ilmastolaskuri -sovelluksella koulupäivän aikaisen hiilijalanjälkensä

Osaamisen osoittaminen:

Merkin saaja on osoittanut osallistumisensa joko arvioiduilla ja hyväksytyillä merkkihakemuksen tehtävillä tai tiedoston/linkin tiedostoon kautta, jossa on osallistumisen osoittavat tehtävät.

Osaamismerkkiperhe:

Koulun Ilmasto-osaaja -merkkiperhe on lukiokurssin eli uuden LOPS:n mukaisen opintojakson laajuinen. Se sisältää super-, meta- ja mikromerkkitasot: supermerkki Koulun Ilmasto-osaaja sisältää neljä metamerkkiä Liike, Ruoka, Infra ja Asenne, joista kukin sisältää mikromerkkejä. Kaikki merkit suorittamalla voi saada Koulun Ilmasto-osaaja -supermerkin sekä lukiokurssin. Merkkiperhe on luotu Ilmastonmuutos lukioihin!- ja Ilmastolukiot-hankkeissa vuosina 2020-2022 ja merkit ovat testattavana lukuvuoden 2021-2022 pilottilukioissa ennen valtakunnallista käyttöönottoa.

Viitekehykset:

Koulun korjausopas

http://www.koulunkorjausopas.fi

Koulun korjausopas on verkkoympäristö, josta löydät lisätietoa siitä, kuinka korjata koulua hiilineutraaliksi. Opas sisältää: - osiosivut teemoista Ruoka, Liike, Infra ja Asenne - syventävää tietoa em. teemoista Taustatieto-oppaasta - lukiokurssin laajuisen Koulun Ilmasto-osaaja -osaamismerkkikokonaisuuden (Tee-se-itse -sivu) - kouluyhteisön Kohti Hiilineutraalia Koulua -osaamismerkkikokonaisuuden (Mutta-yhdessä -sivu) Sivut valmistuvat lukuvuoden 2021-2022 aikana.


Merkki nro 1: Ilmastojälki

Lyhyesti: Kuinka suuri on koulupäivän aikainen hiilijalanjälkesi? Laske tekojesi ilmastovaikutus lukiolaisten ideoimalla ja toteuttamalla sovelluksella.

Tehtävämuoto: Sovelluksen testaus.

Vastaa kysymyksiin 1-2 TAI liitä osaamismerkkihakemukseen tiedosto/linkki tiedostoon, jolla näytät tehtäviä vastaavat tiedot.

Taustaopas Johdanto: https://koulunkorjausopas.fi/wp-content/uploads/2021/12/Koulun_korjausopas_johdanto.pdf


Virittäydy Johdanto-osioon lukemalla lyhyt teksti nettisivuilta www.koulunkorjausopas.fi/johdanto/. Lue Taustaoppaasta teksti Ilmastojälkesi sivulta 5–6 (linkki alla). HUOM! Alunperin tehtävässä käytettyä Lukiolaisten ilmastolaskuria muokataan juuri, eivätkä kaikki ominaisuudet toimi. Käytä siis toistaiseksi toista laskuria, esim. Sitran Elämäntapa-testiä, kunnes uusi laskuri valmistuu. https://elamantapatesti.sitra.fi/ Mikäli teet yleisemmin hiilijalanjälkeä mittaava testin, esim. Sitran Elämäntapa-testi tai Ilmastodieetti-testi, arvioi lisäksi koulupäivän aikaista hiilijalanjälkeäsi kokonaisuudesta. Jos haluat, voit silti kurkata lukiolaisten suunnittelemaa ja koodaamaa laskuria toimivilta osin: Lataa Lukiolaisten Ilmastolaskuri Play-kaupasta ja laske oma ilmastojälkesi vastaamalla Liikenne-, Ruoka-, Infra- ja Asenne-osioiden kysymyksiin. Tutustu myös sovelluksen päävalikon muihin osiin: Tee haaste, Tekojesi vaikutukset ja Info. Voit palauttaa vastauksen myös erillisenä tiedostona. Taustaopas Johdanto: https://koulunkorjausopas.fi/wp-content/uploads/2021/12/Koulun_korjausopas_johdanto.pdf Lukiolaisten ilmastolaskuri: https://play.google.com/store/apps/details?id=io.ilmastolaskuri.app&hl=fi&gl=US

Merkkihakemuksesi toimitetaan arvioitavaksi koulusi vastuuopettajalle.
Mikäli et vastaa kaikkiin kysymyksiin, lataa tähän tiedosto(t), jolla osoitat merkkihakemuksen osaamista vastaavat tiedot.
Mikäli et vastaa kaikkiin kysymyksiin, lisää tähän linkki tiedostoon, jolla osoitat merkkihakemuksen osaamista vastaavat tiedot.
Lue merkkikuvaus ja Osaamisen osoittaminen -kohta ja kirjoita tarvittaessa lisätietoja.
- tai -