Saavutettavan dokumentin tuottaja

Saavutettavan dokumentin tuottaja

Avainsanat:

digitaalinen, dokumentti, opetusmateriaali, pedagoginen, Saavutettava, saavutettavuus
Merkin haltija osaa tuottaa saavutettavia dokumentteja.

Osaaminen:

  • Ymmärtää miksi digitaalisen saavutettavuuden huomioiminen opetusmateriaalin tai muun materiaalin tuotannossa on tärkeää.
  • Osaa hyödyntää Office-ohjelmien helppokäyttöisyyden tarkistustoimintoa ja tehdä korjaukset sen tarjoamilla ohjeistuksilla.
  • Osaa tuottaa Office-tiedostoista (Word, PowerPoint) saavutettavia pdf-tiedostoja tai epub-tiedostoja.
  • Osaa suositella dokumentin käyttäjille avustavan teknologian ratkaisuja (Officen Word ja OneNote-ohjelmien syventävä lukuohjelma/ Immersive Reader tai PowerPoint-esitystilassa reaaliaikaiset puheen tekstitykset ja käännökset).

Osaamisen osoittaminen:

Suunnittele ja toteuta saavutettavaa materiaalia omassa opetuksessasi tai työssäsi.

  • Kuvaile, mihin käyttötarpeeseen tuotit dokumentin, ja millä tavoin hyödynsit sitä osana työtäsi, esimerkiksi opetuksessa.
  • Kuvaa lyhyesti miten olet suunnitellut ja toteuttanut saavutettavan materiaalin. Lisää linkki kuvaan, jossa näkyy Office-ohjelman dokumentin helppokäyttöisyyden tarkistustulokset.
  • Kuvaile, mitä sovellusta olet käyttänyt dokumentin tuottamiseen. Jos muunsit dokumentin pdf-tiedostoksi tai epub-tiedostoksi, kuvaile, millä tavoin teit sen.
  • Kuvaile, mitä erityisesti opit saavutettavan dokumentin tekemisestä. Kohtasitko haasteita, joita jouduit ratkaisemaan?
  • Kuvaile lyhyesti, mitä avustavan teknologian ratkaisuja dokumentin käyttäjä voi tarvittaessa hyödyntää. Esimerkiksi Officen Word ja OneNote-ohjelmien syventävä lukuohjelma tai Immersive Reader tai PowerPoint-esitystilassa reaaliaikaiset puheen tekstitykset ja käännökset.
  • Lisää linkki saavutettavaan dokumenttiin. Jos teit muunnoksen, linkki pdf-tiedostoon tai epub-tiedostoon.

Tämä osaamismerkki on tuotettu DigiCampus-hankkeen Estettömyys ja saavutettavuus -osahankkeessa. DigiCampus-hanketta rahoittaa Opetus- ja kulttuuriministeriö, ja osahanketta toteuttavat Hämeen ammattikorkeakoulu, Jyväskylän yliopisto ja Jyväskylän ammattikorkeakoulu.

DigiCampus-hankkeen logot


Suunnittele ja toteuta saavutettavaa materiaalia omassa opetuksessasi tai työssäsi.


Kuvaile, mihin käyttötarpeeseen tuotit dokumentin, ja millä tavoin hyödynsit sitä osana työtäsi, esimerkiksi opetuksessa.
Kuvaa lyhyesti miten olet suunnitellut ja toteuttanut saavutettavan materiaalin.
Lisää linkki kuvaan, jossa näkyy Office-ohjelman dokumentin helppokäyttöisyyden tarkistustulokset.
Kuvaile, mitä sovellusta olet käyttänyt dokumentin tuottamiseen. Jos muunsit dokumentin pdf-tiedostoksi tai epub-tiedostoksi, kuvaile, millä tavoin teit sen.
Kuvaile, mitä erityisesti opit saavutettavan dokumentin tekemisestä. Kohtasitko haasteita, joita jouduit ratkaisemaan?
Kuvaile lyhyesti, mitä avustavan teknologian ratkaisuja dokumentin käyttäjä voi tarvittaessa hyödyntää. Esimerkiksi Officen Word ja OneNote-ohjelmien syventävä lukuohjelma tai Immersive Reader tai PowerPoint-esitystilassa reaaliaikaiset puheen tekstitykset ja käännökset.
Lisää linkki saavutettavaan dokumenttiin.
Jos teit muunnoksen dokumentista, lisää linkki pdf-tiedostoon tai epub-tiedostoon.
- tai -