Järjestäjät:
Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut (YKA) toimii yhteiskunnallisella alalla työskentelevien, korkeakoulututkinnon suorittaneiden tai sitä opiskelevien ammatillisena etujärjestönä. Liitto valvoo jäsentensä ammatillisia, taloudellisia ja sosiaalisia etuja työmarkkinoilla. Liiton tavoitteena on myös vahvistaa jäsenkuntansa yksilöllisiä urakyvykkyyksiä ja valmiuksia vaikuttaa yhteiskunnassa omien toimintaympäristöjen kautta.
Suomen Lakimiesliitto - Finlands Juristförbund ry on vuonna 1944 perustettu koko lakimieskunnan yhdistävä vaikuttajajärjestö. Liiton keskeisenä tavoitteina on lakimieskunnan osaamisen, arvostuksen ja aseman parantaminen sekä oikeusvaltion puolustaminen. Liitto edustaa niin työntekijä- kuin työnantajarooleissa toimivia lakimiehiä sekä julkiselta että yksityiseltä sektorilta.
Kunteko 2020 -ohjelman tavoitteena on edistää kuntatyön tuloksellisuutta, vaikuttavuutta ja työelämän laatua sekä tuoda esiin eri puolilla Suomea tehtävää kehittämistyötä.
Gofore Oyj on suomalainen digitaalisten palvelujen palveluiden suunnitteluun ja kehittämiseen keskittynyt yhtiö, joka on edistämässä yhteiskunnan digitalisoitumista ja tekoälyn käyttöä yhteiskunnan kaikilla sektoreilla.
Digi- ja väestötietoviraston tehtävänä on edistää yhteiskunnan digitalisaatiota ja tukea kansalaisten asiointia julkisen hallinnon kanssa.
Koulutuksen laajuus ja ajankohta:
Koulutus järjestettiin kokonaan verkossa webinaari- ja oppimisalustoilla 25.3. – 28.6.2020, ja sen suorittaminen on edellyttänyt vähintään 12 tuntia aktiivista työskentelyä.
Koulutuksen tarkoitus:
Koulutuksessa tutustutaan tekoälyn perusteisiin ja yhteiskunnassa vallitseviin tekoälyn ja rinnakkaisten teknologioiden hyödyntämisen mahdollisuuksiin, sekä tiedon käyttöön liittyvien lakien ja etiikan kehitystyöhön.
Koulutuksen tarkoituksena on lisätä tekoäly-ymmärrystä käytännönläheisen opetusmateriaalin, oman reflektoinnin ja osallistujien yhteisen keskustelun kautta. Tekoälyä ja sen soveltamisratkaisuja tarkastellaan sekä erilaisten yhteiskunnallisten toimijoiden että yksilön/kansalaisen näkökulmasta.
Koulutuksen jälkeen osallistuja tunnistaa erilaiset edistyneen analytiikan ja tekoälyn käyttömahdollisuudet omassa työssään, ja tiedostaa tiedon hyödyntämisen reunaehdot yhteiskunnassa. Lisäksi osallistujat saavat kyvykkyyksiä toimia yhteiskunnan digitaalisten palveluiden käyttäjänä.
Koulutuksen toteuttamistapa ja sisältö:
Koulutus on koostunut kuudesta asiantuntijawebinaarista sekä sähköisellä oppimisalustalla suoritettavista tehtävistä.
Koulutuksen aihealueet:
Tekoälyavusteisten ratkaisujen rakennuselementit on esitelty osallistujille vaiheittain. Tehtävät ovat lähestyneet kutakin teemaa asiapohjalta: tekoälyn, tekoälyratkaisujen sekä edistyneen analytiikan teknisiä ratkaisuja sekä yhteiskunnallisia soveltamiskohteita tarkastellen.
Tehtävät ovat auttaneet osallistujia jäsentämään aihepiiriä sekä kytkemään näkymiä toisiinsa, yhteiskunnallisen kontekstiin ja omiin toimintaympäristöihinsä. Lisäksi tehtävät ovat ohjanneet osallistujia pohtimaan niin mahdollisuuksiaan soveltaa oppimaansa osana omia organisaatioitaan ja muita toimintaympäristöjä kuin omaa henkilökohtaista suhdettaan tekoälyn käyttämiseen ja ratkaisuihin. Koulutuksen coachaavat tehtävät ovat mahdollistaneet sekä kaikkien osallistujien yhteisen oppimisen että henkilökohtaisen reflektoinnin.
Osaamistavoitteet:
Koulutuksen suorittanut henkilö on tutustunut tekoälyavusteisten ratkaisujen rakennuselementteihin: datan kasvava rooli merkitys yhteiskunnassa, edistynyt analytiikka, koneoppiminen, täydentävät teknologiat (RPA, Chatbotit), juridiset näkökulmat, eettinen tarkastelu ja Suomi.fi:n palvelut. Hän osaa jäsentään aihepiiriä sekä kytkeä näkymiä toisiinsa, yhteiskunnalliseen kontekstiin ja omiin toimintaympäristöihinsä.
Koulutuksen suorittanut henkilö tunnistaa ja ymmärtää kyvykkyyksiä toimia yhteiskunnan digitaalisten palveluiden käyttäjänä, ja tietää Suomi.fi:n erilaiset palvelut kansalaisille ja organisaatioille.
Koulutuksen suorittaja on lisäksi osoittanut kykyä toimia ja oppia yhdessä n. 200 muun osallistujan kanssa sähköisellä oppimisalustalla (Howspace).