Vetytalouskoulutus täydentää työssä olevien osaamista nykyajan energiamurroksen tärkeästä osasta: vetytaloudesta. Vetytalouskoulutuksen CCU-kurssille (hiilidioksidin talteenotto ja hyötykäyttö) osallistutunut tietää kaiken tärkeän hiilidioksidin talteenotosta ja hyötykäytöstä. CCU on prosessi, jossa hiilidioksidipäästöt pyritään keräämään ja hyödyntämään sen sijaan, että ne päästettäisiin ilmakehään. Sen potentiaali ilmastonmuutoksen torjunnassa ja resurssien tehokkaammassa hyödyntämisessä tekee siitä lupaavan vaihtoehdon kestävän tulevaisuuden rakentamisessa. Kurssin laajuus on 5 opintopistettä.
Koulutuksen sisältö
CCU yleiskatsaus
- CCU:n perusteet, hiilidioksidin hyötykäytön ilmastovaikutukset, hiilidioksidin talteenoton ja hyötykäytön hiilitaseet sekä arvoketjun vaiheet, CCU:n nykytilanteen ja tulevaisuuden ennusteet.
- Käyttöönoton suurimpia esteitä, liiketoimintamalleja, markkinatilannetta, sääntelyä ja tukimekanismeja sekä esittelemme alan toimijoita ja merkittäviä projekteja.
CO2 lähteet, talteenotto ja logistiikka
- CO2-lähteet, talteenottoon ja logistiikkaan. CCU:n näkökulmasta potentiaaliset CO2-lähteet, talteenoton keskeiset tekijät ja hiilidioksidin puhtaustason eri sovelluksissa.
- CO2:n talteenoton pääteknologiatyypit, tuotteena olevan hiilidioksidin puhdistus, kuljetusmenetelmät ja talteenottokustannukset.
CO2 hyötykäyttö – sovellukset ja teknologiat
- Eri hiilidioksidin talteenoton ja hyötykäytön reitit, materiaalit ja kemikaalit, mineralisointi, suora käyttö sekä biologinen konversio. Eri reittien tekno-ekonominen suorituskyky ja markkinapotentiaali.
- Hiilidioksidin hyötykäytön toimintaperiaatteet, teknologian kypsyysasteen, ilmastovaikutuksen ja kustannus- ja kannattavuustekijät.
- Hiilidioksidin talteenoton ja hyötykäytön kannalta keskeiset toimijat ja projektiesimerkit.
Vaadittu osaamisen osoittaminen: Koulutuksen teemaan liittyvän kehitystehtävän suunnittelu ja toteutus.