Open Badge -merkki voi olla myös digitaalisella allekirjoituksella varustettu PDF-sertifikaatti


Open Badge Factory (OBF) on järjestelmä, jota tuhannet organisaatiot käyttävät Open Badge -osaamismerkkien luomiseen, myöntämiseen ja hallinnointiin. Olemme kehittäneet OBF:ää viimeiset kuusi vuotta yhteistyössä käyttäjien kanssa, ja toisinaan on haastavaa löytää teknisiä ratkaisuja, jotka vastaavat asiakkaiden monitahoisiin ja toisinaan jopa vastakkaisiin tarpeisiin.

Open Badge -standardin luojat tekivät jo varhaisessa vaiheessa valinnan ”leipoa” merkkien metatiedot png- tai svg-kuvatiedostoihin. Tämä valinta määrittelee edelleen, miten Open Badge -merkkejä voidaan näyttää ja jakaa. Merkin saajan tulee luoda tili “backpackiin” tai ”passiin” pystyäkseen näyttämään ja jakamaan merkkinsä esimerkiksi sosiaaliseen mediaan.

Open Badges images

Suurin osa yhdistysten tai koulujen merkkien saajista ovat tyytyväisiä tähän käytäntöön, sillä esimerkiksi Open Badge Passport tarjoaa muita mielenkiintoisia palveluita ja ominaisuuksia, joiden avulla merkkien vastaanottajat voivat hyödyntää merkkejään monipuolisesti. Lisähyötyä tuo ensinnäkin merkkien saajien mahdollisuus rikastuttaa merkkejä uusilla todisteilla. Open Badge Passport -yhteisö voi myös tuoda merkkeihin ja niiden saajille lisäarvoa, sillä kollegat tai muut kontaktit voivat lisätä merkkeihin suositteluja. Yhteiset merkit taas tekevät näkyväksi ja tukevat erilaisia yhteisöjä ja verkostoja.

Varsinkin yrityssektorin asiakkaat tarvitsevat kuitenkin käyttövalmiita merkkejä, jotka voidaan helposti näyttää ja jakaa ilman rekisteröintiä erilaiseen “backpack-” tai “passi” -järjestelmään. Sen lisäksi monien asiakkaiden vaatimuksena on, että merkkien tulisi olla myös digitaalisia sertifikaatteja, joita ei voi väärentää. Entistä haastavammaksi asian tekee se, että osa asiakkaistamme tarvitsee molemmat ratkaisut.

Kun OBF:n kehitystiimi alkoi etsiä ratkaisuja näihin tarpeisiin, heräsi mielenkiintoinen kysymys: ”Voisiko merkin muoto olla jokin muu kuin png- tai svg-kuva?” PDF (Portable Document Format) on avoin ja laajassa käytössä oleva tiedostoformaatti (ISO 32000-2), joka tukee metatietoja ja digitaalisia allekirjoituksia. Se on myös helppo käyttää, katsella ja jakaa ilman erillisen järjestelmän käyttöä. PDF on siis täydellinen tiedostoformaatti Open Badge -merkin “leipomiseen”, myöntämiseen ja varmentamiseen digitaalisella allekirjoituksella. Kehittämämme ratkaisu ei korvaa kuvaan leivottua Open Badge -merkkiä, vaan tarjoaa toisen vaihtoehdon. Pian Open Badge Factoryssä on mahdollista myöntää sama osaamismerkki kahteen eri formaattiin: tavallisena Open Badge -merkkinä ja digitaalisella allekirjoituksella varmennettuna PDF-merkkinä, jota voidaan käyttää ilman “backpackia” tai “passia”.

Mielenkiintoisinta tässä innovaatiossa ei ole se, että OBF:ssä voi pian myöntää saman merkin kahdella tavalla, vaan ennen kaikkea merkin elinkaari.

Badge lifecycle

Kun allekirjoitettu PDF-merkki on ladattu Open Badge Passport -palveluun, se muuttuu tavalliseksi merkiksi, jota merkin saaja voi rikastuttaa suositteluilla ja lisätodisteilla. Merkin saaja voi myöhemmin lähettää rikastetun merkkinsä takaisin Open Badge Factoryyn ja saada siitä alkuperäisen merkin myöntäjän uudella allekirjoituksella validoidun PDF-sertifikaatin.

Meillä on ilo kertoa, että tämä uusi ominaisuus julkaistaan 17.12.2019 Open Badge Factoryn PRO-tasolla!

Kirjoittaja: Eric Rousselle, toimitusjohtaja, Open Badge Factory

Open Badge Factory tarjoaa työkalut, joita organisaatiosi tarvitsee merkityksellisen ja kestävän Open Badges -merkkijärjestelmän toteuttamiseen. Palvelumme on IMS Globalin sertifioima ja noudattaa standardin 2.0 versiota.